دفتر دانش آموختگان
تأسیـس دفتـر ارتباط با دانـش آمـوخـتگان
دانشگاه علوم پزشکی تهران با قدمتی حدود 80 سال از زمان تاسیس دانشکده پزشکی و بیش از 150 سال از زمان تاسیس دارالفنون افتخار دارد که به عنوان اولین مرکز علمی برای تربیت نیروی متخصص در رشتههای مختلف پزشکی به فعالیت مشغول است. دانش آموختگان این دانشگاه بزرگ، در اقصی نقاط دنیا در مراکز علمی و درمانی بزرگ و کوچک جهان مشغول کار و فعالیت هستند. بسیاری از آنها در طول زندگی شغلی و تخصصی خود منشأ اثرات قابل توجهی بوده و هستند و ارتباط آنها با دانشگاه و بهره مندی از پتانسیل های علمی و فرهنگی آنان می تواند در ارتقای علمی دانشگاه موثر باشد. باتوجه به قدمت و آمار بالای تعداد دانش آموختگان دانشگاه، وجود دفتری برای ایجاد این ارتباط و حفظ همیشگی آن برای همکاری علمی احساس می شد. اکثر دانشگاههای معتبر دنیا سامانههای بزرگی را برای تحقق این امر بوجود آوردهاند و از تجربیات ارزندة بسیاری از دانش آموختگان خود استفاده کرده و دانش آموختگان دانشگاهها نیز با انگیزههای مختلف از این امر استقبال کرده و میکنند. تاسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در حقیقت به منظور ایجاد ارتباط مستمر و مؤثر با دانش آموختگان دانشگاه در دستور کار هیئت رئیسه دانشگاه در سال 1384قرار گرفت. دفتر دانش آموختگان دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی در سال 92 کار خود را آغاز نمود.
تاریخچه:
در جلسه هم اندیشی هیات رییسه دانشگاه با صاحبنظران مسایل دانشگاه که در تاریخ 9/11/84 در محل موزة ملی تاریخ علوم پزشکی برگزار شد، مسایل مختلف دانشگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تصمیمات متعددی اتخاذ شد. یکی از این تصمیمات تأسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان بود. پس از تصویب در شورای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 85، طبق بند 35 بیست و سومین نشست هیات امناء دانشگاه مورخ 25/6/85 با تأسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان زیر نظر مستقیم ریاست دانشگاه موافقت بعمل آمد.
برای تأسیس این دفتر مذاکرات زیادی صورت گرفت. مدلهای بین المللی متعددی از Alumni های دانشگاههای مختلف مطالعه شد. دانشگاههایی مثل هاروارد، استنفورد، کالج سلطنتی لندن، دانشگاههای داخلی مثل دانشگاه صنعتیشریف، دانشکده فنی دانشگاه تهران، بعضی دبیرستانهای قدیمی و معتبر ایرانی و .... و درنهایت مدلی که بیشترین شباهت به مدل Alumni هاروارد را دارد، مورد پذیرش همکاران و صاحب نظران امر قرار گرفت.
در این مدل دانشگاه دفتری دارد تحت عنوان دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه و این دفتر از امکاناتی نظیر یک مجموعة اداری و دبیرخانه، سایت، امکان برقراری ارتباط تلفنی، ارتباطات Online و .... برخوردار است. این دفتر در دانشگاه علوم پزشکی تهران با نام دفتر ارتباط با دانش آموختگان نام گذاری شد و پس از آن در تمامی دانشکدههای تحت پوشش دانشگاه نیز دفاتر ارتباط با دانش آموختگان تاسیس و پس از تعیین نمایندگان مربوطه همکاری خود را با دفتر مرکزی آغاز کردند.
گروههای فارغ التحصیل شده از دانشکدههای تحت پوشش نیز کانونهای این دفتر را تشکیل میدهند که می توانند با دفتر مرکزی و دفتر ارتباط بادانش آموختگان دانشکده مربوطه ارتباط داشته باشند. به عنوان مثال ورودی هر سال دانشکده پزشکی به عنوان یک کانون محسوب خواهند شد که در حال حاضر نیز کانونهایی از دانشکده پزشکی با این دفتر همکاری داشته و برنامههایی را مشترک برگزار کرده اند. البته در دانشکدههای دیگر تعریف تشکیل کانون تفاوت خواهد داشت برای دانشکده هایی که رشته های متعددی دارند فارغالتحصیلان هر رشته برای خود در یک دهه یک کانون خواهند داشت و فعالترین عضو از فارغ التحصیلان آن دهه نیز به عنوان نماینده کانون انتخاب خواهد شد.
ارتباط کانونها با دفتر ارتباط با دانش آموختگان بدین صورت است که در جلسات فصلی که با عنوان اتاق فکر یا جلسه همفکری با نمایندگان کانون ها برگزار می شود از فعالترین آنها دعوت و از نظرات آنها برای پیشبرد اهداف و برنامهریزی برای فعالیتهای جدید استفاده میشود. به این ترتیب دانشگاه در عین برقراری ارتباط با دانشآموختگان خود به سلایق، علایق و تمایلات آنها احترام خواهد گذاشت. چنانچه این کانونهای فرعی سایتی داشته باشند با سایت دفتر ارتباط با دانشآموختگان لینک خواهند شد و نیز با روشهای دیگر رابطه با دفتر ارتباط با دانشآموختگان را توسعه میدهند. البته در طراحی سایت دفتر ارتباط با دانش آموختگان علاوه بر سایت های دانشکده های تحت پوشش امکان ایجاد سایتهای فرعی برای هریک از کانونهای متقاضی فراهم شده است و نمایندگان کانونها می توانند با مراجعه به دفتر ارتباط با نسبت به ثبت نام و دریافت فضای اختصاصی در دامنه سایت دانش آموختگان و همچنین سایت مخصوص به کانون خود اقدام نمایند.
علاوه بر سایت، بانک اطلاعاتی مربوط به تمامی فارغ التحصیلان دانشگاه گردآوری شده و سامانه ثبت نام و تکمیل مشخصات این افراد در سایت این دفتر برقرار شده است و دانش آموختگان میتوانند با مراجعه به سایت و ورود به قسمت ثبت نام پس از یافتن نام خود در فهرست دانشکده محل تحصیل، نسبت به تکمیل اطلاعات خود اقدام نمایند. لازم به توضیح است که پس از ثبت نام و عضویت در دفتر ارتباط با دانش آموختگان است که افراد می توانند از امکانات این دفتر بهرهمند شوند.
اهداف:
برای هر دانش آموختهای بسیار لذت بخش است که بتواند سالها پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه محل تحصیل خود به دانشگاه مراجعه نماید و با دوستان و همکلاسیهای قدیمی خود ارتباط برقرار نماید. انگیزههای عاطفی، انگیزههای علمی و آموزشی برنامههای تفریحی، برنامههای ورزشی، مسافرتها، برنامههای ادبی و شعر، کارهای مشترک اقتصادی، تشکیل انجمنها و کانونهای متعدد همه و همه از جمله انگیزهها و اهدافی است که میتواند دانش آموختگان یک دانشگاه را در کنار یکدیگر قرار دهد و از تجمع آنان فواید زیادی را هم برای دانشگاه و هم برای افراد تأمین نماید.
دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران برآن است تا با گردهم آوردن دانش آموختگان این دانشگاه بزرگ کشور که با سابقهترین و بزرگترین مرکز آموزش و تربیت متخصصان رشتههای مختلف پزشکی در کشور است بتواند از استعدادها، توان، تجربه، تخصص، نفوذ و اعتبار آنان برای اهداف مختلفی استفاده کند. اعتلا و ارتقاء جایگاه دانشگاه درصدر این اهداف قرار دارد. دانشگاه علوم پزشکی تهران میتواند و باید از نفوذ و اعتبار دانش آموختگان خود که بعضی از آنها در معتبرترین مراکز علمی و تخصصی دنیا مشغول به کار و فعالیتاند بهرة بیشتری ببرد.
ایجاد ارتباط علمی قویتر و گستردهتر با دنیا و تعامل با مراکز معتبر علمی جهان از طریق افراد مؤثری که دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده و هم اکنون در آن مراکز دارای موقعیت ممتاز و مؤثری هستند زمینه مشابهی برای بهره مندی دانشگاه از این تعامل است. دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران می تواند چنین مهمی را تحقق دهد. از جمله اهداف دیگر تشکیل این دفتر میتوان به ایجاد ارتباط علمی بین اعضاء و ایجاد زمینه ارتقا علمی و تکمیل دانش و تجربة تخصصی اعضاء اشاره کرد. ایجاد کتابخانه، سایت علمی، برگزاری همایشهای آموزشی، صنفی، فرهنگی و . . . از دیگر فعالیت هایی است که این دفتر می تواند به آنها مبادرت نموده و از طریق آنها به ایجاد زمینه های رشد و بهرهمندی دانشگاه و دانش آموختگان آن کمک نماید. همچنین ارایة تسهیلات رفاهی و اجتماعی از دیگر اهداف این دفتر است. ایجاد باشگاه ویژه دانش آموختگان با بهره مندی از مراکز تفریحی، ورزشی، خدماتی، هتل ها و . . . از این قبیل فعالیتهاست. باتوجه به مطالب یادشده، دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به تأسیس دفتر دانش آموختگان این دانشگاه اقدام کرده است.
فعالیت ها:
بدنبال تصویب تشکیل این دفتر از سوی ریاست دانشگاه دکتر بهادری به سمت ریاست این دفتر تعیین و این دفتر با هدف برقراری ارتباط دوجانبه با فارغالتحصیلان دانشگاه برنامههایی را به اجرا در آورده است. برگزاری کنگره سالانه علمی با هدف تجلیل از مقام استاد یلدا و با محوریت ارایه تازه ترین دستاوردهای دانش پزشکی برای 4 سال متوالی، تقدیر از محققین برجسته پیشکسوت و جوان از داخل و خارج از کشور به منظور تقدیر از مقام عالم و ایجاد انگیزه برای محققین جوان، برپایی گردهمایی فارغالتحصیلان ورودی سالهای مختلف دانشگاه با حضور رییس دفتر و دیگر مسئولان دانشگاه، برگزاری تورهای دانشکده گردی برای دانش آموختگان پیشکسوت، برگزاری جشن یکپارچه فارغ التحصیلی سالانه برای تمام دانش آموختگان دانشگاه در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای عمومی و دکترای تخصصی، همکاری در اجرا و برگزاری مراسم فارغ التحصیلی دانشحویان دانشکدههای تحت پوشش، برگزاری جلسات آموزشی با امتیاز بازآموزی، برگزاری تورهای تفریحی برای دانش آموختگان بهمراه خانوادههای آنان، همکاری با بنیادهای علمی داخل و خارج از کشور، ایجاد امکان ثبت نام از دانش آموختگان به منظور تهیه بانک اطلاعاتی مشتمل بر اطلاعات این افراد، طراحی سایت دفتر ارتباط با دانش آموختگان و ایجاد امکان ارتباط الکترونیک، تبدیل ایمیل دانشجویان با ایمیل فارغ التحصیلی دانشجویان در هنگام فارغ التحصیلی، تهیه و تولید نشریات الکترونیک و ارسال برای تمامی دانش آموختگان عضو این دفتر، صدور کارت دانش آموختگی، جذب کمکهای مالی و معنوی دانش آموختگان و ... ازجمله مهمترین اقدامات این دفتر است که بسیاری از این فعالیتها با موفقیت بسیار انجام شده است.
آدرس:
هم اکنون این دفتر در ساختمان شماره 2 دانشگاه علوم پزشکی تهران واقع خیابان قدس ابتدای خیابان طالقانی ساختمان شماره 2 دانشگاه، طبقه اول با امکانات تقریبا مناسبی که دارد آماده پاسخگویی به دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران است. پست الکترونیکی به آدرس TUMSAO@TUMS.AC.IR تلفن: 66418088-66415728 و نمابر:66495949 آمادة پذیرش نظرات اعضاء محترم است. به نظر میرسد چنین سامانهای در حال حاضر از استقبال خوبی برخوردار شده و بسیاری از دانشآموختگان در این سامانه جایی برای خود و همکاران خود جستجو خواهند کرد. امیدواریم این مسیر که در ابتدای آن با مشکلات سلیقهای بسیار زیادی روبرو بودیم بتواند ما را به سوی هدف مقدسی که داشتیم رهنمون سازد. هدفی که در آن هم دانشآموختگان از نعمت محیط دانشگاه بهرهمند شوند و هم دانشگاه با تکیه برانرژی و توان دانش آموختگان خود، مسیر ارتقاء ر ا سریعتر طی نماید.