متن مورد نظر خود را جستجو کنید
سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1403/08/15 - 09:49
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 98
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

آسیب‌های کپی غیرمجاز کتاب به محور برنامه‌های هفته کتاب تبدیل شود.

فرهنگ‌سازی برای ترویج استفاده از نسخه اصلی کتاب و احترام به حقوق معنوی ناشران و نویسندگان از سوی خریداران مبحثی است که می‌تواند در هفته کتاب مورد توجه قرار بگیرد.

سی و دومین هفته کتاب

سیدامین امامی‌زاده، مدیر انتشارات رویان‌پژوه درباره تحول در تدوین برنامه‌های هفته کتاب اظهار کرد: بهتر است در این دوره از هفته کتاب، جزئی‌تر به مشکلات و نیازهای بدنه نشر و کتاب نگاه کرد. به‌ عنوان مثال در اعلام شعار هفته کتاب به جای حرف‌های تکراری مثل کتاب خوب است، یا کتاب دانایی است، از یک تلنگر یا تذکر برای تقویت فرهنگ مطالعه استفاده شود؛ محوریت شعار امسال هفته کتاب می‌تواند، هشدار درباره کپی کردن کتاب و استفاده غیرمجاز از فایل غیرقانونی کتاب باشد؛ چراکه بحث کپی غیرقانونی از کتاب به‌ویژه به شکل انتشار فایل پی‌دی اف در فضای مجازی بعد از کرونا به شدت در کشور زیاد شده است.

مدیر انتشارات رویان‌پژوه با بیان اینکه پنج سال پیش، فقط در شاخه پزشکی حدود هزار نسخه از هر کتاب دانشگاهی فروش می‌رفت، گفت: در آن زمان، دانشجویان همه کلاس‌ها با شروع ترم جدید دانشگاهی یک کتاب درسی دانشگاهی را سفارش می‌دادند. این وضعیت به معنای پویایی صنعت نشر و حیات دانشگاه بود اما متاسفانه بعد از کرونا شمارگان کتاب‌های دانشگاهی به ۲۰۰ نسخه هم نمی‌رسد. این وضعیت درحالی است که حتی در یک رشته تخصصی مانند پزشکی که بعضاً دانشجویان ازنظر مالی به نسبت از وضعیت اقتصادی مناسبی قرار دارند، بازهم کتاب نمی‌خرند و سهم سالانه خرید کتاب آن‌ها به ۵ میلیون تومان نمی‌رسد.

فرهنگ استفاده از نسخه اصلی کتاب ترویج شود

امامی‌زاده با بیان اینکه هرچند ایران عضو معاهده برن نیست و به قانون کپی‌رایت در کشور عمل نمی‌شود، گفت اگر در ایران قانون حق تکثیر یا کپی‌رایت آثار نویسندگان رعایت نمی‌شود، چرا از بعد اخلاقی یا مذهبی به مبحث تکثیر غیر قانونی آثار نپردازیم و تبیین نکنیم؟ به دلیل مسلمان بودن و مراقبت از ورود مال حرام به اموالمان باید بدانیم استفاده از کپی غیرقانونی کتاب‌ها در فضای مجازی و حقیقی نارضایتی نویسنده و ناشر را به دنبال دارد و بهتر است با تبیین و روشنگری بعد مذهبی و اخلاقی استفاده از کپی غیرقانونی کتاب یا دانلود غیرقانونی نسخه آثار نویسندگان در گروه‌های مجازی در هفته کتاب، دانشجویان و کتابخوانان را از این کار منع کنیم.

وی با یبان اینکه استفاده از نسخه اصلی کتاب ابتدا باید برای استادان فرهنگ‌سازی شود، گفت: متاسفانه گاهی برخی استادان فایل الکترونیکی کتاب‌های معرفی شده را در داخل گروه دانشگاهی بارگذاری می‌کنند تا دانشجویان بدون هزینه بتوانند برای امتحان از کتاب استفاده کنند، روشی مرسوم که با ارسال عکس از صفحات کتاب یا ارسال فایل پی‌دی‌اف کتاب در فضای مجازی انجام می‌شود اما تبیین و تذکر موجب می‌شود بسیاری از دانشجویان دنبال فایل اصلی کتاب بروند.

مدیر انتشارات رویان‌پژوه گفت: فرهنگ استفاده از نسخه اصلی کتاب را به اندازه خرید موبایل و عوض کردن آن باید در جامعه نهادینه کرد. حتی مراجع تقلید با وارد شدن به موضوع حرام بودن استفاده از کپی کتاب در فضای مجازی و حقیقی می‌توانند سهم بزرگی در احقاق حقوق ناشران داشته باشند؛ چراکه این فعل یک کار حرام است.

وارد شدن وزارت ارشاد به مبحث ارائه نسخه الکترونیک آثار

امامی‌زاده با پیشنهاد وارد شدن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مبحث ارائه نسخه الکترونیکی کتاب‌های ناشران از طریق یک سایت با نظارت این وزارتخانه گفت: این راهکار و سامان‌دهی ارائه نسخه الکترونیک کتاب‌های ناشران از طریق یک وبگاه دولتی موجب تقویت صنعت نشر الکترونیک و اعتماد ناشران برای ورود به این عرصه است و هفته کتاب نیز فرصت خوبی برای این مباحث است.

تجلیل از ناشران پرکار و مولفان کتاب اولی

وی با تاکید بر اینکه تجلیل از ناشران به نوعی حمایت و تبلیغ برای فعالیت ناشران است، گفت: خوب است با تقدیر از ناشران فعال و نویسندگان کتاب‌های با کیفیت و پرکار یا مولفان جوان و کتاب اولی بارقه‌های امید را وارد بدنه نشر کرد. این موضوع را نیز مد نظر قرار بدهید که هفته کتاب را نباید فقط به تجلیل از افراد معروف اختصاص داد؛ زیرا آن‌ها همیشه تریبون در اختیار دارند.

سی و دومین دوره هفته کتاب از بیست‌وسوم تا سی‌ام آبان (۱۴۰۳) با شعار «خواندن برای همدلی» برگزار خواهد شد.

برگرفته از ایبنا

  • گروه خبری : کتابخانه,دنیای کتاب و کتابخوانی
  • کد خبر : 283123
حمیده جلالی
تهیه کننده:

حمیده جلالی

تنظیمات پس زمینه