سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی به همت دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور توسط انتشارات رایحه دانش منتشر شده است. در طراحی و اجرای این پروژه ملی، آقایان دکتر احمد اسماعیل زاده و دکتر حامد پورآرام و خانم ها دکتر لیلا آزادبخت و دکتر مونا پورقادری از اساتید گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشارکت داشته اند.
همگام با افزایش آگاهی از تأثیر غذا بر سلامت و ضرورت رسیدگی به نابرابری های اجتماعی و اقتصادی، دولتها در سراسر جهان به ضرورت استفاده از ابزارهای سیاستی برای هدایت شهروندان خود به سمت تغذیه بهتر و امنیت غذایی پی برده اند. در تلاشهای جهانی برای تحقق نظامهای غذایی سالمتر، پایدارتر و عادلانهتر، مفهوم "سبد غذایی مطلوب" و "سبد غذایی مقرونبهصرفه" بهعنوان ابزارهای محوری در شکل دادن به سیاستهای غذایی و تغذیهای مؤثر در سطح ملی مطرح شده اند. این ابزارهای دقیق طراحی شده، چیزی بیش از مجموعه ای از مواد غذایی را نمایندگی می کنند. آنها در اصل طرح هایی برای ارتقاء تغذیه و سلامت و پیشرفت اجتماعی و اقتصادی در بافت پیچیده جامعه امروز هستند که در آن غذا نه تنها یک نیاز اساسی بلکه یک عامل تعیین کننده قوی برای رفاه و بهزیستی است.
هدایت سیاستگذاری و برنامه ریزی بر مبنای سبد غذایی مطلوب، پیامدهای عمیقی برای سلامت، اقتصاد، محیط زیست، فرهنگ و رفاه کلی یک کشور دارد و به عنوان یک عنصر اساسی برای سیاست عمومی عمل میکند. جهت دهی به سیاست های تجاری، وضع مقررات واردات و صادرات و تخصیص هدفمند یارانه ها؛ کمک به تصمیم گیری در مورد تعرفه ها، موافقتنامه های تجاری و مقررات صنایع غذایی؛ هماهنگي ميان الگوي توليد، عـــــرضه و مصرف مواد غذايي؛ کمک به اتخاذ تصمیمات آگاه از شواهد در مورد راهنماهای غذایی، برچسب گذاری مواد غذایی و برنامه های آموزش تغذیه؛ مرجعی برای طراحی برنامه های حمایت تغذیه ای از گروه های خاص مانند زنان باردار، کودکان و سالمندان؛ پیشگیری از بیماریهای ناشی از كمبود مواد مغذي و یا مرتبط با رژیم غذایی مانند چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی-عروقی؛ ارزشیابی سیاستها و برنامه های غذایی؛ ترویج تولید و مصرف پایدار مواد غذایی و کاهش ضایعات با گسترش طیف و تنوع غذاهای مصرفی از جمله مهمترين موارد كاربرد سبدهای غذایي مطلوب هستند.