متن مورد نظر خود را جستجو کنید
سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی
1403/07/18
سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی

سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی به همت دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور توسط انتشارات رایحه دانش منتشر شده است. در طراحی و اجرای این پروژه ملی، آقایان دکتر احمد اسماعیل زاده و دکتر حامد پورآرام و خانم ها دکتر لیلا آزادبخت و دکتر مونا پورقادری از اساتید گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشارکت داشته اند.

 
همگام با افزایش آگاهی از تأثیر غذا بر سلامت و ضرورت رسیدگی به نابرابری­ های اجتماعی و اقتصادی، دولت­ها در سراسر جهان به ضرورت استفاده از ابزارهای سیاستی برای هدایت شهروندان خود به سمت تغذیه بهتر و امنیت غذایی پی­ برده ­اند­. در تلاش­های جهانی برای تحقق نظام­های غذایی سالم‌تر، پایدارتر و عادلانه‌تر، مفهوم "سبد غذایی مطلوب" و "سبد غذایی مقرون‌به‌صرفه" به‌عنوان ابزارهای محوری در شکل دادن به سیاست­های غذایی و تغذیه­ای مؤثر در سطح ملی مطرح شده ­اند. این ابزارهای دقیق طراحی شده، چیزی بیش از مجموعه­ ای از مواد غذایی را نمایندگی می­ کنند. آنها در اصل طرح ­هایی برای ارتقاء تغذیه و سلامت و پیشرفت اجتماعی و اقتصادی در بافت پیچیده جامعه امروز هستند که در آن غذا نه تنها یک نیاز اساسی بلکه یک عامل تعیین ­کننده قوی برای رفاه و بهزیستی است.
 
هدایت سیاست­گذاری و برنامه ­ریزی بر مبنای سبد غذایی مطلوب، پیامدهای عمیقی برای سلامت، اقتصاد، محیط زیست، فرهنگ و رفاه کلی یک کشور دارد و به ­عنوان یک عنصر اساسی برای سیاست عمومی عمل می­کند. جهت­ دهی به سیاست­ های تجاری، وضع مقررات واردات و صادرات و تخصیص هدفمند یارانه ­ها؛ کمک به  تصمیم­ گیری در مورد تعرفه ­ها، موافقت­نامه­ های تجاری­ و مقررات صنایع غذایی؛ هماهنگي ميان الگوي توليد، عـــــرضه و مصرف مواد غذايي؛ کمک به اتخاذ تصمیمات آگاه از شواهد در مورد راهنماهای غذایی، برچسب­ گذاری مواد غذایی و برنامه­ های آموزش تغذیه؛ مرجعی برای طراحی برنامه­ های حمایت تغذیه­ ای از گروه ­های خاص مانند زنان باردار، کودکان و سالمندان؛ پیشگیری از بیماری­های ناشی از كمبود مواد مغذي و یا مرتبط با رژیم غذایی مانند چاقی، دیابت و بیماری­های قلبی-عروقی؛ ارزشیابی سیاست­ها و برنامه ­های غذایی؛ ترویج تولید و مصرف پایدار مواد غذایی و کاهش ضایعات با گسترش طیف و تنوع غذاهای مصرفی از جمله مهمترين موارد كاربرد سبدهای غذایي مطلوب هستند.
تنظیمات پس زمینه
متن مورد نظر خود را جستجو کنید